Scroll Top

Ден на розовата фланелка 2019г.

🎗ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАС!
БЪДЕТЕ ДОБРИ! БЪДЕТЕ СОЛИДАРНИ!
ОБЛЕЧЕТЕ РОЗОВА ФЛАНЕЛКА НА 27.02.2019 година!
🎗Всички ученици на ОУ”Хан Аспарух” днес са солидарни и заявиха отговорна позиция “Стоп на насилието и тормоза в училище”.
🎗Учениците от 5-ти,6-ти и 7-ми клас посетиха по малките си съученици от 1-ви и 2-ри клас, за да разкажат историята на този ден, защо и къде се е родила идеята.

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като “Ден на розовата фланелка

За пръв път “Денят на розовата фланелка” е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държава и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.

Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа в случай, че някой разбере за това… Тъкмо и заради това процентът на тормозените в училище деца според официалната статистика се разминава драстично с реалния им брой.
Поради страх или друга причина повечето деца жертви на училищен тормоз не споделят с родителите или учителите си това.
Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите, но той е първата и най-основна причина за самоубийствата сред тийнейджърите, казват психолози. А интернетът и телефоните го превръщат в 24-часов.