Scroll Top

Инженерна електроника за деца с TINUSAUR

И тази година ОУ „Хан Аспарух“ гр. Добрич не пропусна да се включи в „Европейска седмица на програмирането”, която стартира на 12.10.2020 г.

Под ръководството на Десислава Жекова, учител по ИТ в училището, се проведе открит урок по инженерна електроника. Учениците от  клуба по роботика се включиха с голям ентусиазъм в празника на кодирането.

Не липсваха и изненади. Възпитаниците на училището имаха възможността да се запознаят и да работят заедно с Невен Боянов – основател на българския образователен проект „Тинузавър“.

 „Цифровите умения, включително кодирането и изчислителното мислене, ще играят решаваща роля в живота ви. Живеем в технологично време, което изисква от нас да сме добре подготвени за бъдещето.“ По този начин Невен Боянов започна представянето на „Тинузавър“.

Учениците имаха възможността да запояват електронни платки и компоненти, да сглобяват миниатюрен компютър с поялник и да го програмират с помощта на блокчета. Тепърва им предстои през учебната година да работят със сензори и да разработват свои авторски проекти / роботизирани колички, светофарни уредби, алармени системи и др./

С този открит урок бе поставено началото на едно интересно целогодишно преживяване. През цялата година, учениците ще усвояват и ще развиват умения по електроника, физика, програмиране и математика. Малките инженери ще се подготвят за професиите на бъдещето.

ОУ“Хан Аспарух“ е единственото училище в гр.Добрич, което предлага на своите възпитаници тази възможност за занимания по инженерна електроника и роботика за деца и третото училище в България, което се присъединява към тази инициатива.

“Разбира се, това е само малка част от новите занимания, които ще стартират в училището! Винаги сме се стремяли да развиваме креативността и творческото мислене на децата чрез практически занимания. И след високото ниво в уеб програмирането, което постигнахме решихме да разширим областите на занимания с децата. ” – допълва зам.директорът Жасмина Загорова-Младенова.

Стабилната основа се гради във времето.

Leave a comment